Čista,tamna čokolada i čisti kakao prah toliko su jakog i gorkog okusa da, ako ih jedete same, mogu biti vrlo neugodni za nepce. Većina čokoladnih proizvoda na tržištu, čak i oni sa oznakom “tamna čokolada”, sadrže niz drugih sastojaka koji ih čine blažim i slađim i daju im bogatiju, kremastiju teksturu. Ako imate tamnu čokoladu za kuhanje ili kakao prah,a želite da bude blaža, najbolje je da napravite mliječnu čokoladu, koja je jestiva sama po sebi i može se iskoristiti kako biste napravili druge slatke poslastice.

Za 250 gr kakaa ili čokolade za kuhanje koristite 170 gr maslaca, 150 ml mlijeka, 125 gr šećera, ¼ kašikice soli i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.

Najprije mikserom izmiksajte maragarin kako bi dobio glatku, kremastu teksturu.

Nakon toga dodajite postepeno prosijani kakao ili čokoladu.

Nastavite miješanje drvenom kašikom, prosijavajući postepeno tamnu čokoladu kako bi ujednačeno bila raspoređena, bez nagomilavanja na jednom mjestu.

Stavite margarin pomiješan sa čokoladom u jednu posudu i istopite na umjerenoj temeparturi.

Kada dobijete glatku, tečnu masu dodajte brašno, mlijeko, šećer i sol, konstantno miješajući drvenom kašikom.

Ako se počnu stvarati grudvice, prestanite s dodavanjem ostalih sastojaka, dok, miješanjem,ne nestanu grudvice.

Skinite smjesu s vatre, pa dodajte vaniliju.

Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Prelijte čokoaldu u manje kalupe i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se potpuno ohladi, izvadite čokoaldu iz kalupa, umotajte u aluminijsku foliju, pa ostavite u frižider.

Kada napravite mliječnu čokoladu, po želji ju možete iskoristiti kao dekoraciju ili glazuru za kolač.