Ocat ili sirće često se koristi u različitim jelima, uključujući salate, supe, jela od krompira, umake i marinade. Vjerovatno se nerijetko dešava da prvi put pripremate neko jelo i ne znate najbolje procijeniti koja je količina nekog sastojka dovoljna, posebno ako nije precizirano u receptu. Veća količina octa često može upropastiti dobro pripremljena jela, pa vam u nastavku nudimo savjete šta da uradite ako dođete u spomenutu situaciju.

Jedan od načina je da, već skuhanu hranu, ostavite da krčka dodatno na laganoj temperaturi, miješajući ju drvenom kašikom. Tokom kuhanja, kiselina u octu koja mu daje jak okus bit će smanjena. Probajte hranu svakih nekoliko minuta kako biste provjerili da li je dovoljno ublažen okus octa. Nastavite kuhanje ako još uvijek osjetite njegovu oštrinu. Po potrebi u jelo dodajite vodu, ako postane pregusto kuhanjem.

Još jedan od načina je da dodate manju količinu šećera u jelo i kuhate. Nemojte pretjerivati sa količinom tog sastojka, jer biste i na taj način mogli upropastiti jelo koje pripremate.

Možete i uduplati sastojke nekog recepta, ne dodavajući drugi put ocat.Na primjer, ako pripremate salatu sa octom i ako je njegov okus dominantan, povećajte količinu salate, bez dodatnog dodavanja octa.

Koristite grubo samljeven crni biber umjesto običnog. Veća zrna imaju jači, intenzivniji okus koji može pomoći da prikrijete kiselost octa.

Ako želite ublažiti okus namirnica koje su kišeljenje,potopite ih u vodu 24 h, u čvrsto zatvorenu posudu, mijenjajući vodu svakih 8 sati. Ako trebate brzo smanjiti kiselost, ispiranje namirnica pod hladnom, tekućom vodom može biti od pomoći, ali potapanje je ipak najbolja metoda.