Feta je mekani, mrvljeni bijeli sir porijeklom iz Grčke. Originalno
je proizveden od ovčijeg mlijeka iako se u komercjalne svrhe većinom proizvodi od kravljeg. Skladišti se i kultiviše u salamuri, odnosno surutki, zbog čega feta ima specifičan, slan okus. Ako vam je ova vrsta sira preslana, postoji način da ublažite okus soli.
Stavite kockice feta sira u cjediljku ili gazu.
Ispirajte sir u cjediljki pod hladnom tekućom vodom oko 1 minutu, pa stavite u jednu posudu.
Prelijte mlijeko u posudu sa feta sirom, tako da mlijeko pokriva svu fetu.
Ostavite posudu sa sirom u frižider i zadržite tri do pet sati.
Nakon toga procijedite fetu, odnosno mlijeko u posudi, nakon čega će preslani okus fete biti znatno umanjen.
Kategorije: Metode kuhanja
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!