Kako začiniti i ispeći losos

Losos je vrsta ribe sa niskom razinom zasićenih masti, ali bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su se pokazale djelotvornim u borbi protiv mnogih oboljenja, od kardiovaskularnih bolesti do raka. Pečenje lososa zahtijeva vrlo malo sastojaka i vremena za pripremu, što znači da možete sebi priuštiti zdrav i ukusan obrok u bilo kojem trenutku.

Prije svega, zagrijte rernu na 220 °C.

Pleh za pečenje obložite aluminijskom folijom.

Losos operite i posušite, pa stavite u pleh, okrečući dio bez kožice prema sebi.

Pospite losos maslinovim uljem.

Jedan limun prepolovite, pa iz jedne polovine iscijedite sok, a drugu polovinu izrežite na tanje krugove.

Jednu glavicu crvenog luka također izrežite na krugove.

Pospite filete lososa iscijeđenim limunovim sokom, pa naizmjenično redajte kriške limuna i luka, kako bi se okusi što bolje izmiješali.

Prekrijte filete sa nekoliko grančica kopra, a zatim dodajte sol i biber.

Pripremljeni losos stavite u rernu i pecite 12 do 15 minuta.

Isključite rernu, ostavljajući losos unutra da odstoji još 8-10 minuta.
Na ovaj način ćete omogućiti da se losos do kraja ispeče, a pri tom ne prekuha.

Vrijeme pečenja ipak ovisi o debljini fileta, pa ako su deblje izrezani potrebno ih je peći 15-17 minuta, a u isključenoj rerni zadržati više od 10 minuta.

Provjerite file uranjajući villjušku u najdeblji dio.

Ako je još uvijek previše sirovo nastavite pečenje, provjeravajući svake dvije do tri minute.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*