Kako zamrznuti brokulu

Kada zamrznete brokulu, zadržat ćete i većinu nutrijenata koji se nalaze u njoj kada je svježa, a prije nego to uradite potrebno je da ju blanširate. To je proces koji podrazumijeva kratko izlaganje toploti kako bi se izbjeglo stvaranje destruktivnih enzima u brokuli, a koji pomaže i da se zadrže vitamini u njoj.

Operite brokulu u hladnoj vodi, a zatim odrežite cvjetove.

Jednu šerpu do pola napunite vodom i stavite na vatru da proključa.

Posudu s brokulom stavite iznad ključale vode, pa poklopite.

Kuhajte brokulu na pari 6 minuta, a zatim ju izvadite i stavite u ledenu vodu.

Zadržite oko 6 minuta i procijedite.

Posušite brokule i poredajte u pleh, jedan sloj.

Stavite pleh u zamrzivač i zadržite oko 24 h.

Nakon toga stavite brokulu u vrećice za zamrzivač, čvrsto ih zatvorite.

Ovako pripremljena brokula u zanrzivaču može stajati do 12 mjeseci.

Kategorije: Metode kuhanja

1 komentar

  1. Angie rekao na April 1, 2015 Komentariši

    Lijep pozdrav, zanima me samo kada stavim na pleh treba li poklopiti s nečim pleh .. npr prozirnom folijom? hoće li mi brokula primiti miris zamrzivača?

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*