Kada zamrznete brokulu, zadržat ćete i većinu nutrijenata koji se nalaze u njoj kada je svježa, a prije nego to uradite potrebno je da ju blanširate. To je proces koji podrazumijeva kratko izlaganje toploti kako bi se izbjeglo stvaranje destruktivnih enzima u brokuli, a koji pomaže i da se zadrže vitamini u njoj.

Operite brokulu u hladnoj vodi, a zatim odrežite cvjetove.

Jednu šerpu do pola napunite vodom i stavite na vatru da proključa.

Posudu s brokulom stavite iznad ključale vode, pa poklopite.

Kuhajte brokulu na pari 6 minuta, a zatim ju izvadite i stavite u ledenu vodu.

Zadržite oko 6 minuta i procijedite.

Posušite brokule i poredajte u pleh, jedan sloj.

Stavite pleh u zamrzivač i zadržite oko 24 h.

Nakon toga stavite brokulu u vrećice za zamrzivač, čvrsto ih zatvorite.

Ovako pripremljena brokula u zanrzivaču može stajati do 12 mjeseci.