Đumbir je popularna biljka koja daje opor okus supama, varivima, krompiru i drugim sličnim jelima. Zamrznuti đumbir dobro je imati pri ruci ako želite da brzo i lahko napravite neko od vaših jela.

Zamotajte manje komade svježe oguljenog đumbira u plastičnu foliju. Stavljajte samo količinu koja vam je potrebna za jedno jelo. Čvrsto umotajte đumbir kako biste spriječil njegovo isušivanje i izloženost zraku u frižideru. Sve umotane komade stavite u vrećicu za zamrzivač i zamrznite.

Još jedan od načina da zamrznete đumbir je da ga miksate u blenderu dok se ne pretvori u kašu, stavite u posudu za kockice leda, pa u zamrzivač. Čuvajte u zamrzivaču dok se đumbir u svakoj pregradi ne zaledi i dobije oblik kocke. Izvadite kocke đumbira iz posude, stavite u vrećicu za zamrzivač, pa kada kuhate uzimajte onoliko kockica koliko vam je potrebno.