Supa je jelo koje možete jesti u svako doba i u različitim kombinacijama. Domaća supa od povrća najčešće podrazumijeva mrkvu, grašak i krompir, iako su prihvatljive i mnoge druge vrste povrća. Ako vam supa ili varivo izgledaju previše vodeni, postoje načini da ih zgusnete, a u nastavku saznajte i koji su to.
Dodajte zgnječeni krompir
Zgnječite nekoliko krompira, odnosno napravite pire.
Količina koju trebate zavisi od gustoće supe koju želite da postignete.
Stavljajte po jednu kašiku pirea, konstantno miješajući dok supa ne postane gusta.
Napravite sos od brašna i mlijeka
Možete napraviti i sos od brašna.
Za svaku čašu supe potrebno vam je 1-1.5 kašika brašna.
Umiješajte duplo od te količine mlijeka ili vode i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Stavite tu smjesu u supu i kuhajte na laganoj temperaturi uz postepeno miješanje 10 minuta.
Umiješajte maslac i brašno
Istopite jednu kašiku maslaca u tavi.
Dodajte jednu do dvije kašike brašna u maslac.
Brzo miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Odmah prelijte u supu i miješajte dok se ne zgusne.