U koje svrhe iskoristiti listove mente

Menta se od davnina koristi kao aromatični dodatak toplim napitcima za hladne, zimske dane, a mnoge vrste koriste se u kuhinji i za obogaćivanje okusa različitih vrsta jela.

Nana i zelena metvica koriste se najčešće u desertima i napitcima (čajevi, voćni napici i mješovita alkoholna pića), dok se ruzmarin, timijan i origano često koriste u pečenim jelima ili supama koje sadrže povrće, ribu i meso.

Često se koristi i za zubnu njegu. Ruzmarin, timijan, origano, metvica i pepermint mogu se žvakati nakon obroka za svježiji dah. Listovi ove biljke mogu se, također, zgnječiti i staviti u domaće pripravke za njegu zuba, čime ćete im obezbijediti antibakterijska i antivirusna svojstva.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*