Kuhanje sa maslinovim uljem

Postoje tri vrste maslinovog ulja, ekstra djevičansko, djevičansko i čisto maslinovo ulje. Ekstra djevičansko sadrži manje od 1 % kiselosti i skuplje je u odnosu na druge dvije vrste koje su više kisele.

Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje kada želite da se osjeti njegov okus u jelima, a najčešće se koristi pri pripremi umaka i preljeva. Različite vrste ovog ulja će vam pružiti i različit okus jela.

Djevičansko maslinovo ulje daje blagi okus masline i odlično je za pripremu ribe. Prelijevanjem tjestenine maslinovim uljem prije dodavanja sosa obezbijedit ćete vašem jelu dodatni okus.

Čisto maslinovo ulje se preporučuje pri prženju različitih vrsta namirnica i manje je skupo u odnosu na prethodne dvije vrste.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*