Prije jela ili kuhanja smokava, operite ih u hladnoj vodi, a zatim nježno uklonite njihove stabljike. Smokve se mogu konzumirati oguljene ili ne, zavisno od debljine njihove kože, ali i od vaše želje. Budući da je unutrašnjost zrelih smokava prilično meka i ljepljiva, često ih je teško sjeckati. Stavljanjem u zamrzivač do jedan sat malo ćete ih učiniti čvršćim, te lakšim za rukovanje. Osim toga, kada ih želite usitnjavati, spustite nož u toplu vodu nekoliko puta, po potrebi, za sprječavanje lijepljenja.
Suhe smokve možete jesti same, kao takve ih iskoristiti u receptima ili ih potopiti nekoliko minuta u vodu ili voćni sok prije konzumiranja, kako bi narasle i bile sočnije.
Smokve se mogu konzumirati i na sljedeće načine:
– Suhe smokve se mogu iskoristiti za pripremu peciva, džemova i voćnih jela.
– Očistite zrele smokve i iskoristite kao namaz za sendvič koji će upotpuniti tofu, piletinu i povrće.
– Stavite narezane smokve između dva integralna kolačića kako biste dobili poslasticu bogatu korisnim nutrijentima.
– Suhe ili svježe smokve možete staviti u kašu ili pahuljice koje su dio vašeg jutarnjeg obroka.
– Savršeno se uklapaju i u crveno vino, sok, jogurt ili ledene deserte.
– Smokve izrezane na četvrtine možete dodati i u salatu od komorača, rukole i parmezana.
– Svježe smokve punjene kozjim sirom i sjeckanim bademima možete poslužiti kao desert i u ovoj kombinaciji se također opskrbiti korisnim hranjivim tvarima.