Pri konzumiranju i pripremi artičoke za jelo, morate biti pažljivi, ne možete samo staviti list artičoke u usta i žvakati, jer će tvrda vlakna i oštri vrhovi listova loše djelovati na vaš probavni sitem. U nastavku teksta ćemo vam dati nekoliko savjeta za pripremu i konzumiranje artičoke.

Odsjecite oštre vrhove listova artičoke nožem ili kuhinjskim makazama, kako biste olakšali konzumiranje ove biljke. Kuhajte je u slanoj vodi dok ne omekša. Nemojte stavljati poklopac na posudu u kojoj se kuha, jer će to spriječiti isparavanje kiselina koje se nalaze u njoj i dobit će smeđu boju. Možete svaku artičoku umotati posebno i staviti u mikrovalnu 8-15 minuta ili u ekspres lonac, 20 minuta. Kada bez poteškoća budete mogli odvajati listove, artičoka je skuhana.

Ocijedite skuhane artičoke. Otkidajte listove artičoke, jedan po jedan. Jestivi dio lista ćete prepoznati po svjetlijoj boji, a nalazi se u bazi lista, zakačen za srce artičoke.

Ovaj jestivi dio možete premazati ili preliti po želji, a predlažemo: majonezu, mješavinu bijelog luka i maslaca, mješavinu ulja, soli i ocata, istopljen puter ili neki preljev za salate.

Ukusne dijelove lista ćete konzumirati tako što ćete nježno grickati i zubima “strugati” mekane dijelove, povlačeći list van usta. Na ovaj način ćete odvojiti mekani dio od trvrdog, vlaknastog dijela i uživati u ukusnom listu artičoke. Ostatak lista bacite.

Nastavite skidati listove dok ne dođete do dijela sa manje mesnatim listovima. Oni se malo razlikuju od vanjskih listova, najčešće su prozirni sa malo ljubičaste boje na sebi. Skinite ove listove i ako je artičoka dobro skuhana, možete ih staviti u preljev.

Nježnim potezima, nožem ili viljuškom, doći ćete do samog srca artičoke koje se smatra najvrjednijim i najukusnijim dijelom ove biljke. Mnogi kuhari u restoranima koriste samo ovaj dio artičoke za pravljenje određenih jela, što vas ne treba spriječiti da u vašoj kuhinji koristite artičoku u cjelosti.