Prije nego počnete proces kiseljenja patlidžana, veoma je bitno da odaberete pravi, pa se uvijek odlučite za svježi patlidžan, duboke ljubičaste boje i blagog sjaja.

Nakon što ste napravili pravi izbor, krenite na posao.

Operite patlidžan pod hladnom, tekućom vodom, a zatim izrežite na osmine.

Svaku krišku uzduž izrežite na tanke komade.

Stavite ih u cjediljku i posolite.

Stavite cjediljku s patlidžanom u sudoper i poklopite.

Čuvajte jedan sat.

Nakon toga pritisnite rukama patlidžan u cjediljki, dodajte vode, pa ponovo pritisnite rukama dok ne ostane vrlo malo soka.

Skuhajte

Stavite patlidžan u šerpu, pa ga prelijte vodom (450 ml) i octom (250 ml)

Ako patlidžan u potpunosti nije potopljen, dodajte još vode i octa.

Ostavite na jaču temperaturu da proključa, a zatim isključite i ostavite da patlidžan odstoji u toj vodi 10-20 minuta.

Napravite mješavinu različitih sastojaka

Isjeckajte bilje, paprike i bijeli luk, pa sve pomiješajte.

Iscijedite suvišnu tekućinu iz patlidžana, pa ga stavite u pripremljenu mješavinu.

Pospite ekstra djevičanskim maslinovim uljem (250 ml) i octom (118 ml), pa sve izmiješajte.

Konzervirajte patlidžan

Stavite mješavinu u teglu, ostavljajući oko 2.5 cm prostora na vrhu.

Stavite na vatru ocat da proključa, p amalo stavite u teglu s mješavinom, ostavljajući 1.27 cm prostora na vrhu.

Poklopac tegle stavite da kuha u ključaloj vodi 1 minutu, a zatim ga stavite na teglu i zavrnite.

Stavite teglu s patlidžanom u šerpu s ključalom vodom i zadržite 10-15 minuta.

Čuvajte patlidžan na hladnom mjestu mjesec dana prije nego ga upotrijebite u ishrani.