Svježi krastavac i mozzarella savršeni su sastojci za osvježavajuću ljetnu salatu uz roštiljsko meso ili tjesteninu. U nastavku vam nudimo savjete kako da sa ovim sastojcima napravite 2 vrtse ukusne i neobične salate.

Mediteranska salata

Probudite okus Mediterana dodavajući krastavcima i mozzarelli nekoliko drugih svježih sastojaka. Grubo izrežite 300 gr paradajza i krastavaca. Fino izrežite jednu manju zelenu papriku i jednu manju glavicu mladog luka. 120 gr maslina izrežite i pomiješajte sa 150 gr mozzrelle. Sve sastojke pomiješajte, pa dodajte 2 kašikice mljevenog peršuna, jednu kašikicu mente i jednu kašiku isjeckanog bosiljka. Ovoj smjesi dodajte po dvije kašike crvenog vina i balzamnog octa, pa sve izmiješajte.Na kraju pospite sa malo maslinovog ulja, te po želji dodajte sol i biber.

Salata od punjenih krastavaca

Prepolovite dva krastavca uzdužno, pa izvadite unutrašnjost sa sjemenkama iz tri polovine krastavaca. Četvrtu ostavite na stranu. 200 gr italijanske kobasice propžite i nakon što dobije smeđkastu boju dodajte joj 2 isjeckana paradajza, preostali komada krastavca, 100 gr isjeckanog luka i oko 60 gr mozzarelle. Sve pomiješajte, pa dodajte 3 kašike maslinovog ulja, balzamnog octa, sol i biber. Poklopite i ostavite u frižider da odstoji 30-ak minuta, a nakon toga napunite ovom smjesom krastavce i poslužite kao salatu.