Sirup od đumbira i limuna je osvježavajuće piće, vrlo popularno u Indiji, ali ovaj napitak možete i vi sami napraviti u vašoj kuhinji.

Potrebno vam je 15 limuna, 80 gr đumbira, 1.25 kg šećera, 2 čaše vode, sol i led u kockicama.

Pomiješajte 2 čaše vode sa 1.25 kg šećera, pa kuhajte 10 minuta, dok se šećer potpuno ne istopi, a tečnost ne pretvori u sirup.

Čuvajte sirup na hladnom i suhom mjestu.

Uzmite 80 gr đumbira, pa ga ogulite.

Pokušajte ga narendati i napraviti pastu, a zatim pomiješajte sa sirupom kojeg ste pripremili ranije.

Kuhajte 10 minuta, pa ostavite da se malo ohladi, oko 5 minuta.

Svaki limun iscijedite, pa dodajte u sirup.

Prelijte sirup u boce i čuvajte u frižideru oko pola sata.

Pri konzumaciji pomiješajte 1 čašu vode sa 2 kašike napravljenog sirupa, malo soli i kockica leda.