Ne bacajte ljusku jajeta

Ljusku jajeta vjerovato bacite svaki put kada razbijete jaje, ali ipak biste trebali razmisliti prije nego to sljedeći put uradite, jer može biti iskorištena u različite, korisne svrhe, od deratizacije do vrtlarstva.

Deratizacija

Smrvljene ljuske jaja pospite po pločnicima, oko cvijeća i vaza u vašem vrtu. Puževi neće prelaziti oštre ivice ljuske jaja i nećete morati rizikovati uzimanjem soli kao uništavača štetočina na biljkama.

Jeftine sadilice

Odrežite gornji dio jajeta oštrim nožem i iskoristite preostalu ljusku jajeta kao sadillicu za sjeme. Napunite ljusku jajeta zemljom i dodajte sjemena. Kada je sadnica je spremna da se stavi u zemlju, jednostavno razbijte ljusku.

Prašak za ribanje

Sameljite ljusku jaja i iskoristite kao nehemijski, za okruženje siguran prašak za ribanje. Pospite na površinu koju želite ribati i ribajte spužvom ili ručnikom za ribanje.

Nahranite tlo u vrtu

Sameljite ljusku i stavite u tlo vašeg vrta. Nutrijenti u ljusci, a posebno kalcij, pomoći će vašim biljkama da rastu.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*