Gljive su bogate bjelančevinama i vlaknima, a niskokalorične, što posebno odgovara osobama koje žele da se riješe suvišnih kilograma. Mogu se iskoristiti na različite načine, kao glavno jelo, predjelo ili kao ukusni dodatak drugim jelima.

Pečenje

500 gr prženih gljiva može biti zamjena za glavno jelo od mesa koje će zadovoljiti dvije do tri osobe. Odaberite cremini gljive koje su jednake veličine kako biste osigurali ravnomjerno kuhanje. Pospite ih sa jednom do tri kašikice maslinovog ulja, soli, bibera, sokom od limuna i 1 do 2 kašikice začina po želji, kao što je bijeli luk u prahu. Stavite jedan sloj gljiva na pleh i pecite 20 minuta na 250 °C, a zatim ih rotirajte i pecite dodatnih 5 minuta.

Dinstanje

Dinstane gljive mogu se kombinovati sa kuhanom rižom, tjesteninom ili poslužiti kao glavno jelo. Izrežite ih na veće, jednake dijelove. Ako želite, kuhajte 1 šoljicu sitno isjeckanog vlasca u 100 ml ulja oko 5 minuta, a zatim dodajte gljive. Dodajte 4 kašike maslaca i začine po želji, kao što su bijeli luk i peršun. Dinstajte gljive dok ne omekšaju, oko 10 minuta.

Prženje na roštilju

Da biste pripremili gljive na roštilju, kombinujte 1 ½ kašiku maslinovog ulja s malo isjeckanog bijelog luka, soli i biberom. Premažite gljive ovom smjesom i pržite na roštilju tri do četiri minute na svakoj strani, sve dok ne omekšaju. Gljive na roštilju imaju manje od 50 kalorija.

Pečene, punjene gljive

Punjene gljive su idealno predjelo koje se može pripremiti na razne načine. Uklonite drške gljiva i napunite kapice željenim sastojcima. Uz vegetarijanske opcije, gljive mogu biti punjene i mesnim filovima. Punjene gljive se peku 20 minuta na 250 °C.