Savjeti za kuhanje mljevenog mesa

Ako koristite kuhanu mljevenu govedinu za sos ili musaku, možete smanjiti njenu masnoću ispiranjem nakon što je malo propržite. Jednostavno pržite meso dok ne dobije smeđu boju, stavite u cjediljku i isperete toplom vodom. Nakon što oteče voda, papirnim ubrusima posušite meso tapkanjem. Ono što trebate imati na umu jeste da se smanjenjem sadržaja masnoće, ovom metodom blago mijenja i okus mesa.

Smrznuta govedina može ići direktno iz zamrzivača u tavu, ali se često ne preporučuje. Zamrzavanje pretvara prirodni sok govedine u kristale leda. Ako kuhate zamrznutu govedinu, velike su šanse da ćete iscijediti sočni okus zajedno sa masnoćom. Da biste to izbjegli, otkravite meso ranije i pripremajte po želji.

Da biste izbjegli lijepljenje mesa za ruke, potopite ruke u hladnu vodu prije nego počnete oblikovati burgere ili ćufte.

Kada pravite pljeskavice, oblikujte ih na debljinu po želji, a zatim u sredini pritisnite palcem. Prženjem će udubljenje nestati, dobit ćete ravnu pljeskavicu, bez ispupčenja koje se često javlja pri prženju.

Nikada nemojte koristiti špahtlu, pristiskajući pljeskavicu tokom prženja.Na taj način će pljeskavica izgubiti svoje sokove i okus.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*