Savjeti za punjenje i kuhanje ćurke

Za osobe koje ne znaju koliko je tačno vremena potrebno da bi se skuhala ćurka, ali i za one koje imaju problem sa punjenjem ove ptice, u nastavku nudimo nekoliko savjeta koji će, nadamo se, biti od pomoći.

Filovanje

Odstranite vrat i iznutricu ćurke i ostavite za fil, a unutrašnjost ptice operite i posušite papirnim kuhinjskim ubrusom.

Fil mora biti hladan kako bi se spriječio razvoj bakterija.

Kašikom stavite fil u vrat, pazeći da se ne pretrpa,

Štapićem za ražnjiće zatvorite otvor, kako fil ne bi iscurio, a zatim svežite noge ćurke.

Kuhanje ćurke

Obzirom da je većini kuharica, a posebno manje iskusnim, teško odrediti koliko je za ćurku potrebno vremena da se skuha, nudimo vam malu pomoć.

Za ćurku od 2 do 2.5 kg, potrebno je 20 sati za odmrzavanje i 90 minuta za kuhanje, od 4 do 4.5 kg 24 h za odmrzavanje i 3 h za kuhanje, od 6.5 do 7.5 kg tešku ćurku potrebno je 28 h za odmrzavanje i 4.5 h za kuhanje, dok je za ćurku od 9 do 10 kg težine potrebno 40 h da bi se odmrzla, a 6 h da bi se skuhala.

Težinu ćurke uvijek provjeravajte nakon što je napunite filom.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*