Šta učiniti da se med ne kristalizira

Med proizvode pčele od cvjetnog nektara, tradicionalno se koristi kao zaslađivač, te se kristalizira kada je izložen niskim temperaturama. Ako ga pravilno čuvate, med ima neograničen rok trajanja, ne može se pokvariti, osim ako je izložen vlazi ili većoj toploti. Kada se med kristalizira, to ne znači da je pokvaren. Jednostavno ga treba zagrijati da se vrati u svoj prirodni oblik. Međutim, postoje metode koje će doprinijeti tome da se izbjegne kristalizacija.

Stavite med u hermetički zatvorenu, neprozirnu posudu, kako bi što manje svjetlosti dopiralo do meda. Izloženost viška svjetlosti može zagrijati med i uzrokovati gubitak okusa, izazivajući istovremeno i kristalizaciju.

Čuvajte med na suhom području, jer vlažna okruženja mogu učiniti da se u medu razvije plijesan ili neugodan okus.

Izbjegavajte izlaganje ekstremnim temperaturama. Med treba čuvati u području koje je između 70 i 80 °C. Niže temperature doprinose kristalizaciji meda, a više razvoj plijesni.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*