Šta uraditi da tijesto za slatku pitu ne bude gnjecavo

Slatke pite dostupne su u više različitih veličina, oblika i okusa,a pune se raznim sastojcima kao što je voće, kreme i puding. Vlažno punjenje u pitama može učiniti da tijesto dobije gnjecavu teksturu, a pita sa čvrstom i hrskavijom teksturom mnogo je ukusnija. Uz savjete u nastavku na vrijeme ćete spriječiti gnjecavost tijesta za vašu omiljenu pitu.

Odaberite staklenu ili metalnu posudu za pitu, čija površina nije sjajna, jer bi zbog tog trebalo više vremena da se pita peče, te dijesto dobije hrskavu teksturu i smeđkastu boju.

Zapecite tijesto prije nego dodate punjenje.

Ova tehnika, poznata kao „slijepo pečenje“ prepeče tijesto djelimično kako bi se osiguralo da ga vlažno punjenje ne učini gnjecavim.

Premažite tijesto iznutra i vani umućenim bjelanjkom nakon što se završi „slijepo pečenje“.

Pospite jednaku količinu šećera i brašna po tijestu prije nego dodate fil. Na ovaj način će se apsorbirati sva suvišna vlažnost.

Nožem napravite proreze na tijestu kako bi nestala para i spriječilo s estvaranje vlažnosti koja čini tijesto gnjecavima

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*