Slatke pite dostupne su u više različitih veličina, oblika i okusa,a pune se raznim sastojcima kao što je voće, kreme i puding. Vlažno punjenje u pitama može učiniti da tijesto dobije gnjecavu teksturu, a pita sa čvrstom i hrskavijom teksturom mnogo je ukusnija. Uz savjete u nastavku na vrijeme ćete spriječiti gnjecavost tijesta za vašu omiljenu pitu.

Odaberite staklenu ili metalnu posudu za pitu, čija površina nije sjajna, jer bi zbog tog trebalo više vremena da se pita peče, te dijesto dobije hrskavu teksturu i smeđkastu boju.

Zapecite tijesto prije nego dodate punjenje.

Ova tehnika, poznata kao „slijepo pečenje“ prepeče tijesto djelimično kako bi se osiguralo da ga vlažno punjenje ne učini gnjecavim.

Premažite tijesto iznutra i vani umućenim bjelanjkom nakon što se završi „slijepo pečenje“.

Pospite jednaku količinu šećera i brašna po tijestu prije nego dodate fil. Na ovaj način će se apsorbirati sva suvišna vlažnost.

Nožem napravite proreze na tijestu kako bi nestala para i spriječilo s estvaranje vlažnosti koja čini tijesto gnjecavima