Tri načina da iskoristite limunovu koru

Ako volite okus i aromu limuna, postoji zaista mnogo načina da iskoristite njegovu koru. U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta kako da koru voća bogatog mnogim korisnim nutrijentima uvrstite u vaša jela.

U desertima i umacima…

Naribajte limunovu koru, pazeći da ne uhvatite bijeli sloj ispod nje, koji je gorak.

Stavite ju u plastičnu vrećicu, pa u zamrzivač.

Limunovu koru u ovom obliku možete iskoristiti za različite vrste kolača u čijim receptima se ona navodi kao jedan od sastojaka.

Stavite ju u tijesto za žutu koru, mafine, čajeve, ali i u umake od povrća.

Potrebno je samo ju malo prije korištenja odmrznuti.

Aromatični zaslađivač napitaka…

Veće kriške limunove kore možete stavite i u posudu u kojoj stoji šećer.

Nakon nekoliko dana stajanja, šećer će dobiti aromu limuna, što također možete iskoristiti kao aromatični zaslađivač u različitim vrstama napitaka.

Ulje sa okusom limuna…

Izrežite koru jednog limuna na veće kriške, pa stavite u šerpu sa zagrijanim maslinovim uljem (oko 70 ml).

Zadržite koru, dok se ne natopi uljem.

Najbolje bi bilo poklopiti posudu i ostaviti da prenoći.

Nakon što odstoji, procijedite tečnost.

Ovo ulje možete dodati u supe neposredno prije posluživanja ili ga koristiti pri prženju ribe.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*