Ako volite okus i aromu limuna, postoji zaista mnogo načina da iskoristite njegovu koru. U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta kako da koru voća bogatog mnogim korisnim nutrijentima uvrstite u vaša jela.
U desertima i umacima…
Naribajte limunovu koru, pazeći da ne uhvatite bijeli sloj ispod nje, koji je gorak.
Stavite ju u plastičnu vrećicu, pa u zamrzivač.
Limunovu koru u ovom obliku možete iskoristiti za različite vrste kolača u čijim receptima se ona navodi kao jedan od sastojaka.
Stavite ju u tijesto za žutu koru, mafine, čajeve, ali i u umake od povrća.
Potrebno je samo ju malo prije korištenja odmrznuti.
Aromatični zaslađivač napitaka…
Veće kriške limunove kore možete stavite i u posudu u kojoj stoji šećer.
Nakon nekoliko dana stajanja, šećer će dobiti aromu limuna, što također možete iskoristiti kao aromatični zaslađivač u različitim vrstama napitaka.
Ulje sa okusom limuna…
Izrežite koru jednog limuna na veće kriške, pa stavite u šerpu sa zagrijanim maslinovim uljem (oko 70 ml).
Zadržite koru, dok se ne natopi uljem.
Najbolje bi bilo poklopiti posudu i ostaviti da prenoći.
Nakon što odstoji, procijedite tečnost.
Ovo ulje možete dodati u supe neposredno prije posluživanja ili ga koristiti pri prženju ribe.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!