Pileća prsa možete skuhati na različite načine, zavisno od toga šta recept zahtijeva, hrskavu, smeđkastu ili bijelu, mekanu piletinu. Bez obzira na način kuhanja, najprije uklonite kožicu kako biste umanjili kalorije i masti u jelu.

Prženje

Jedan od načina je da pileća prsa prvo operete i posušite, uvaljate u brašno, pa u kiselo vrhnje, te ponovo u brašno. Pripremljenu piletinu pržite na vrelom ulju, a obzirom da zahtijeva više vremena da bi se u potpunosti ispržila, potrebno je da tokom prženja prevrćete s jedne na drugu stranu, kako bi bila ujednačeno ispržena.

Krčkanje u sosu

Piletinu možete izrezati na kockice, pa na istopljenom maslacu uz sitno isjeckan crveni luk propržiti. Skinite piletinu s vatre, pa napravite umak po želji. Sjedinite sve, pa ostavite da na umjerenoj temperaturi u umaku krčka oko 30 minuta.

Kuhanje u vodi

Piletina se kuha u vodi najčešće pri pripremi variva, ali ovu metodu možete koristiti i kada pravite pileću salatu, te druge specijalitete koji zahtijevaju ovako pripremljeno meso. Oko 40 minuta je potrebno da bi se skuhalo 250 gr pilećih prsa. Kada stavite piletinu u vodu, dovedite je do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da kuha.