Kuhanje povrća na pari odličan je način da se spriječi potpuni gubitak korisnih nutrijenata u namirnicama koje život znače. Stručnajci su dokazali da povrće gubi nutritivni sadržaj kada je izloženo temperaturi većoj od 70 °C. Previše toplote uklanja većinu prehrambenih vrijednosti, pa čak i oslobađa mnoge probavne enzime, otežavajući tijelu da probavi hranu. Kuhanjem povrća na pari pomoći ćete da ono zadrži više okusa i nutritivne vrijednosti.

Blanširajte povrće

Blanširanje je metoda kuhanja koja podrazumijeva zadržavanje povrća nekoliko minuta u ključaloj, slanoj vodi, pa momentalno stavljanje povrća u posudu sa ledenom vodom. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta dok povrće ne bude spremno za jelo. Na taj način ćete zadržati hranjive trvari koje ono posjeduje.

Dodajte začine

Ako već kuhate povrće na pari ili mu želite obogatiti okus tokom kuhanja, možete posuti malo bijelog luka, soli i bibera. Osim toga, možete dodati i light umaka od soje ili teriyaki umaka u vodu, da biste povrću obezbijedili slatkast i kiselkast okus. Za više začinjeno povrće dodajte malo Cajun sosa u vodu. Eksperimentišite sa različitim kombinacijama okusa. Presom pritisnite bijeli luk kako biste iscrpili njegove sokove i stavili u vodu. Na taj način ćete obogatiti nutritivnu vrijednost povrća.

Stavite sol u vodu

Bez obzira da li blanširate ili kuhate povrće na pari, dodavanjem soli povećat ćete tačku ključanja vode, što znači da će para koja se formira biti toplija, a povrće će se kuhati brže. Brže kuhanje obezbjeđuje manji gubitak nutritivne vrijednosti tokom tog procesa.
Što brže skuhate povrće, zdraviji će biti njegov sadržaj. Probavni enzimi se izgube kada su predugo izloženi visokim temperaturama.