Odabirom pravih začina za pripremu mesa uveliko ćete poboljšati okus ove namirnice, pa u nastavku saznajte koje začinske mješavine možete napraviti u vašoj kuhinji.

Kanadska mješavina začina

Pomiješajte 2 kašike paprike, krupno mljevenog crnog bibera i morske soli sa 1 kašikom bijelog luka u granulama, drobljenog korijandera, kopra i crvene paprike. Ako vam se sviđa papreniji okus, dodajte još bibera u ovu mješavinu. Sadržaj natrija se može smanjiti podešavanjem količine morske soli.

Meksička mješavina začina

Ova mješavina dobra je za bilo koju vrstu mesa. Pomiješajte 2 kašike čilija u prahu, 1 kašiku paprike i kumina. Dodajte po pola kašikice bijelog i crvenog luka u prahu, bibera i morske soli. Dodavanjem veće količine čilija učinit ćete ovu mješavinu jačom.

Roštiljska mješavina

Ovaj začinski miks dobro djeluje kao marinada. Utrljajte ovu mješavinu u prsa ili rebarca 12 do 24 sata prije pečenja na roštilju, čime ćete doprinijeti i omekšavanju mesa. Pomiješajte po jednu kašiku kumina, paprike, čilija u prahu, soli i bibera sa jednom šoljicom smeđeg šećera.