Zdrave metode kuhanja, koje podrazumijevaju zadržavanje više korisnih nutrijenata u namirnicama, uvijek su dobra opcija za cjelokupno zdravlje vašeg tijela i uma.

U nastavku saznajte kako da skuhate tjesteninu na zdrav način.

Skuhajte tjesteninu al dente, kako biste održali glikemijski indeks niskim. To najčešće podrazumijeva da kuhate manje vremena od onog koje je navedeno na pakovanju, pa pazite da ne prekuhate tjesteninu.

Međutim, kao i sa bilo kojim ugljikohidratima, čak i sa onim niskog glikemijskog indeksa, ako ih jedete previše, s vremenom ćete uvidjeti veliko povećanje šećera u krvi, pa se držite preporučene količine od pola do jedne šolje.

Kombinujte tjesteninu sa paradajz sosom ili svježim paradajzom kako biste iskoristili prednosti likopena, snažnog antioksidansa koji tom povrću daje crvenu boju.

Neka količina sosa bude od 50 do 80 ml, odnosno od 7 do 10 gr ugljikohidrata. Dodajte malo piletine ili škampi i maslinovog ulja kako biste doprinijeli smanjenju glikemijskog indeksa jela.