Svi stručnjaci preporučuju temeljno čišćenje voća i povrća čistom vodom prije konzumacije kako bi se smanjio rizik od infekcije uzrokovane patogenim mikroorganizmima, posebno bakterijama. Ovo se pokazalo najefektivnijom metodom čišćenja, iako se potapanjem u vodu mogu isprati i korisni nutrijenti iz određenih vrsta povrća.

Neke vrste bakterija mogu kontaminirati proizvod kao što su špinat i drugo lisnato povrće, te dovesti do oboljenja izazvanih hranom, posebno kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Na primjer, bakterija e.coli se uglavnom nalazi u fekalnom materijalu i može dovesti do poremećaja kao što su proljev i nadutost. Za voće i povrće sa jačom kožicom preporučuje se ribanje četkicom i ispiranje vodom.

Dezinfekcija octom

Većina povrća se može potpuno dezinficirati čistom, tekućom vodom, ali ipak zavisi od vrste povrća i količine prljavštine i pesticida koji se nalaze na površini. Za više prljavo povrće sa mnogo nabora i procjepa kao što brokula i karfiol, potapanje u vodu je najbolja metoda čišćenja. Ispiranje ili potapanje povrća u vodu sa razrijeđenim bijelim octom je efektivnije od korištenja vode iz slavine. Istraživanja su pokazala da potapanje i ispiranje vode u razrijeđenom octu ubija 98% bakterija, dok čišćenje vodom iz slavine i ribanje četkom eliminiše 85 % bakterija.

Drugi spojevi koji su efektivni pri čišćenju povrća su sok od svježeg limuna, koloidno srebro i jod.

Ispiranje nutrijenata

Potapanje povrća u vodu je efektivno, ali također ispira nutrijente rastvorljive u vodi, kao što su vitamini, minerali i fitohemikalije koji imaju antioksidacijske karakteristike. Vitamin C je, na primjer podložan ispiranju.

Izbjegavajte rezanje povrća na male komade i potapanje u vodu, jer je površinski dio izložen vodi i zraku, što oksidira neke nutrijente. Nakon što ga potopite, zadržite povrće u vodi do 2 minute, kako biste izbjegli prekomjerno ispiranje hranjivih tvari.