Ako mislite da je frižider najbolje mjesto za čuvanje svih namirnica, varate se, jer postoje određene vrste povrća koje ne podnose boravak na hladnom mjestu kao što je frižider, a u nastavku vam otkrivamo i koje.

Paradajz

Ako ste ikada uzgajali paradajz, onda znate da ova vrsta povrća voli toplotu i ne podnosi niske temperature. Zbog toga frižider nije idealno mjesto za držanje paradajza, jer ako ga ostavite tu, kasnije ćete biti razočarani okusom. Dobar će biti za kuhanje, kao dodatak nekim jelima, ali nije baš pogodan svjež. Umjesto u frižider, ostavite ga na neko drugo mjesto u vašoj kuhinji, koje nije direktno izloženo suncu.

Bosiljak

Baš kao i paradajz, bosiljak voli toplotu, pa dugoročna izloženost hladnim temperaturama može učiniti da ranije uvene. Za bosiljak je najbolje da ga ostavite na kuhinjski pult i njegujete kao i cvijeće koje imate u svom domu. Svjež bosiljak se može čuvati u čaši vode koju je potrebno mijenjati svaki dan. Ukoliko ga prekrijete plastičnom vrećicom, doprinijet ćete njegovoj vlažnosti, ali morate paziti da vrećica bude šupljikava kako bi se bosiljku osigurao dotok svježeg zraka.

Krompir

Krompir voli prohladnu, ali ne potpuno hladnu temperaturu. Najbolje mu odgovara temperatura od 45 °C, koja je za 10 stepeni toplija od prosječne temperature frižidera. Mnogi ljudi nemaju hladni, tamni podrum u kojem bi mogli čuvati krompir, pa ukoliko ni vi ne posjedujete takvo mjesto, stavite krompir u papirnu vrećicu i čuvajte ga u vašoj ostavi. Kada je izložen hladnoj temperaturi škrob u krompiru se brže pretvara u šećer, što može utjecati na okus i teksturu ove povrtne biljke.

Luk

Da bi se održao suhi, zaštitni omotač luka, ova povrtna biljka se treba čuvati na suhom i tamnom mjestu kao što je špajz, ali ne u frižideru. Smanjena cirkulacija zraka će također učiniti da se luk pokvari, kao i držanje ovog povrća pored krompira.