Ocat i salate

Ocat se nerijetko javlja kao sastojak marinada i preljeva za salate, jer im daje jedinstven okus i miris. U ishrani se koristi ocat baziran na voću ili bilju, ali i onaj koji u sebi sadrži vino i začine. Visoka kiselost ove tečnosti pomaže u sprječavanju razvoja clostridium botulinum bakterije, iako ocat baziran na vinu i kvascu može podržati razvoj drugih bakterija.

Salate koje podnose duže stajanje u octu, najbolje je da se ostave u posude s poklopcima, kako druga hrana u frižideru na bi poprimila okus i miris ovog sastojka.

Korjenasto povrće kao što je krompir, mrkva i repa mogu duže stajati u octu, što vam omogućava da salatu od ovih vrsta povrća napravite ranije i čuvate u frižideru. Stavite u plastičnu posudu, zatvorite je i čuvajte do posluživanja.

Ne podnose sve vrste povrća višesatno stajanje u octu, pa povrće kao što su špinat i paradajz može uvenuti i omekšati ako se duže izlaže ovom sastojku. Upravo zbog ovoga, u salate koje sadrže ove vrste povrća ocat stavljajte nekoliko minuta prije posluživanja.

Jagode, jabuke, mandarine i narandže daju poseban okus mnogim salatama, ali njihova tolerancija na ocat je ograničena. Salata napravljena od jabuka, oraha i gorgonzole u blagom octu će zadržati svoj okus oko 20 minuta. Duže stajanje će učiniti da kiselina u octu pokvari voće, pretvarajući ga iz slatkog u kiselo.

Kategorije: Kuhinja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*