Ako je vaša šerpa oštećena zbog izloženosti prevelikoj toploti, pa su ostali crni ili smeđi tragovi, pokušajte ju očistiti sodom bikarbonom.
Prije čišćenja šerpu morate potpuno osušiti, a zatim ju posuti većom količinom sode bikarbone.
Nakon toga dobro istrljajte šerpu suhom krpom ili spužvom.
Možete dodati i malo vode da napravite pastu od soda bikarbone za čišćenje, što je također djelotvorno.
Šepu sa zagorjelom hranom možete potopiti u toplu sapunicu, ostaviti nekoliko sati da odstoji, a zatim ju istrljati grubom krpom.
Ako pravilno ne posušite šerpu, na njoj mogu ostati osušeni mjehurići vode koji su uzrokovani mineralima u ovoj tekućini .
Te tragove možete očistiti dodavanjem malo sode, ispiranjem i čišćenjem suhom krpom.
Ove mrlje možete odstraniti i nanošenjem vinskog octa, a zatim čišćenjem deterdžentom za suđe i krpom.