Blender je kuhinjski i laboratorijski uređaj koji se koristi za miješanje, pasiranje (pravljenje kašastih smjesa) i emulgovanje hrane i drugih supstanci. Standardni blender se sastoji od posude sa nožićima na samom dnu, te motora koji ih pokreće. Što više ima Wati, veća je i jačina blendera.

Pri kupovini blendera, predlažemo da se odlučite za onaj sa većom posudom, kako ne biste brinuli o prelijevanju. Značaj većeg blendera ćete uvidjeti kada budete pravili veće količine supe ili nekih sosova.

Nije neophodno da kupujete blender s 15 brzina da biste nešto napravili. Potrebne su vam samo brza, srednja i osnovna brzina, te mogućnost da pulsirate, obzirom da se to traži u većini recepata.

Osobe koje će držati blender na vidljivom mjestu, vjerovatno će kupiti neki skuplji, ljepšeg dizajna, ali za one koji će ovaj uređaj čuvati u ostavi i samo po potrebi uzimati, zaista je bespotrebno da kupuju blendere “svemirskog” dizajna i plaćaju više.

Ako već plaćate toliko, izaberite neki sa drugim karakteristikama, kao što je mogućnost skidanja i čišćenja nožića.

Staklo i nehrđajući čelik su dva najbolja izbora pri kupovini blendera. Prednost stakla je u tome što možete pratiti cijeli proces, a čelika, zbog toga što se ne morate brinuti hoće li vaš blender puknuti. I plastika je uredu, lakša je od stakla, ali nakon nekog vremena plastika bude izgrebana i puca.