Postoji mnogo različitih vrsta kuhinjskog pribora, kućanskih aparata i drugih pomoćnih sredstava za kuhanje. Svaka vrsta ima drukčiju namjenu i funkciju, pa vas u nastavku upoznajemo sa nekim od osnovnih vrsta „alata“ i njihovom namjenom.

Noževi

Oštri, kvalitetni noževi neophodni su u kuhinji. Odaberite noževe odgovarajuće težine, da osjećate njihovu uravnoteženost u ruci. Važno je da imate nož za struganje, nazubljeni i kuharski nož. Nož za struganje je koristan za ljuštenje voća i povrća. Nazubljeni je idealan za rezanje hljeba, a kuharski za rezanje mesa i sjeckanje različitih namirnica.

Daske za rezanje

Rezanjem i sjeckanjem namirnica na daskama sačuvat ćete vaš kuhinjski pult od ogrebotina. Važno je da imate posebne daske za rezanje mesa i povrća kako biste spriječili klice i unakrsne kontaminacije. Izrađene su od različitih materijala, od drveta do plastike.

Čaše i kašike za mjerenje

U kuhinji su potrebne čaše za mjerenje, različitih veličina, od stakla, metala ili plastike, najčešće predviđene za mjerenje tečnih sastojaka. Kašikice su važne za određivanje prave količine suhih sastojaka, najčešće začina.

Kašike i mutilice

Drvene ili plastične kašike sa dugom ručkom neophodne su za miješanje. Ostale korisne kašike su: šupljikave za cijeđenje, kutljače za serviranje supe i variva, te kašike za održavanje tjestenine odvojenom. Žica mutilica je odlična za miješanje umaka, smjesi za palačinke i bjelanjaka. Ručni mikser će vam dobro doći za miješanje tijesta za kolače i krompir.

Hvataljke i špahtle

Hvataljke su korisne za mnoge kuhinjske poslove, uključujući okretanje mesa i krompira različitih veličina. Špahtle su dostupne u različitim vrstama i materijalima kao što su metal ili plastika i njihova svrha je da, klizeći ispod hrane, njima lakše prevrnete hamburger i palačinke ili izvadite izrezani kolač.