Da li ste se ikada zapitali zbog čega se u nekim receptima zahtijeva miješanje jela drvenom, a ne metalnom kašikom i da li je važno od koje vrste drveta je kašika napravljena? Odgovore na navedena pitanja ćete saznati ukoliko pročitate nastavak teksta.

Prednosti drvenih kašika u odnosu na metalne

Drvene kašike su, prije svega, laganije i ugodnije za držanje, jer su njihove drške zaobljene, bez oštrih rubova. Ovo je veoma važno kada morate dugo miješati neko jelo, kao što je rižoto. Bez ikakvih poteškoća ćete napraviti jelo i uz konstantno miješanje spriječiti da zagori.

Ako upotrebljavate metalnu kašiku koja je uglavnom napravljena od aluminija ili nehrđajućeg čelika, čuvanje tanke drške može biti neugodno, ruke se mogu vrlo brzo umoriti i zgrčiti, što se može loše odraziti na vas, ali i jelo koje pravite.

Kašike sa oštrijim rubovima mogu oštetiti osjetljive sastojke u jelu, dok je manja mogućnost da se ovo desi miješanjem drvenim kašikama.

Još jedna prednost drvenih kašika u odnosu na metalne je što one ne provode toplotu, što znači da, ako duže ostavite drvenu kašiku u vrućem sosu, drška će i dalje biti hladna. Ako ovo pokušate sa metalnom kašikom, završit ćete sa blagim opekotinama na vašoj ruci, nakon što dodirnete kašiku.

Drvene kašike su posebno korisne za posude u kojima kuhate, jer metalnim kašikama se mogu stvoriti ogrebotine, a poštedjet ćete i vaše uši neprijatnih zvukova.

Kada miješate kiselkaste satojke kao što su preljev od limuna ili paradajz sos, neke metalne kašike mogu reagovati sa kiselinama, zbog čega hrana može poprimiti okus metala, ali i promijeniti boju. Drvo ne reaguje, što mu daje još jednu prednost u odnosu na metal.

Kupovina i održavanje

Pri kupovini kašika izaberite one koje su napravljene od tvrđeg drveta, jer mekše vrste kao što je bor upijaju previše ulja i sokova iz hrane. Najbolje su kašike napravljene od hrasta, javora ili drveta masline.

Perite ih rukom u toploj vodi sa deterdžentom, a ne u mašini za suđe, posebno ako je uključen ciklus sušenja. Izlaganje prevelikoj temperaturi će isušiti drvo i dovesti do pucanja.