Ocat ili sirće, jedan je od važnijih sastojaka u mnogim svjetskim kuhinjama, uključujući veći dio Evrope, Bliskog istoka, ali i drugih područja svijeta. Međutim, da biste najbolje iskoristili ovaj sastojak, potrebno je da znate nešto o octu koji koristite i koje pogodnosti vam nudi.

Vinski ocat

Jedna od najčešće korištenih vrsta octa je crveni ili bijeli vinski ocat. Njegov kvalitet u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti vina, jer s obzirom na to da prolazi kroz proces fermentacije i destilacije, dijeli mnoge osobine s vinom na prvom mjestu. Konkretno, vinski ocat najčešće se koristi za pravljenje umaka i pripremu različite vrsta mesa.

Jabučni ocat

Druga, također često korištena vrsta octa je jabučni ocat koji nudi mnogo zdravstvenih koristi. Mnogi smatraju da je previše jak, jer se često javlja nerazrijeđen i nepasteriziran, pa ga je potrebno pomiješati sa vodom ili voćnim sokom prije upotrebe. Uglavnom se koristi u manjoj količini i jelima u kojima neće dominirati njegov okus.

Balzamični ocat

Ova vrsta octa je veoma popularna u SAD-u i Italiji, često se koristi uz maslinovo ulje za pripremu tradicionalnih italijanskih jela, a sadrži niz vitamina i minerala u njemu. Osnovni je sastojak preljeva za različite salate.

Rižin ocat

Rižin ocat je najpopularniji u azijskoj kuhinji. Nastao fermentacijom rižine kaše, ovaj ocat dostupan je u dvije različite varijante. Svjetlija, crvena vrsta popularna je u japanskoj kuninji, dok je tamnija, crna vrsta rižinog octa više zastupljena u Južnoj Aziji i nekim jelima kineske kuhinje.