8 najpopularnijih indijskih začina

Indijska hrana je vrlo specifična, jer sadrži jedinstven spoj ljekovitog bilja i drugih egzotičnih mirisnih začina koji jelima daju zaista poseban i neobičan okus. U nastavku vas upoznajemo sa nekoliko popularnih začina koji se svakodnevno upotrebljavaju u indijskoj kuhinji, a nisu nepoznati ni u ostalim zemljama svijeta.

Kurkuma

Kurkuma je indijski začin svijetlo žute boje, koji se koristi u kuhinji južne, ali i sjeverne Indije. Nastaje iz biljke koja je dio porodice đumbira. Ona se sastoji od skuhanog, sušenog, očišćenog korjena kurkuma biljke. U srednjovjekovnoj Evropi je bio poznat kao indijski šafran, daleko skuplji od šafrana koji se upotrebljava danas. Koristi se kako bi jelima dao poseban okus i boju, a glavni je sastojak curry praha.

Korijander

Korijander, u Indiji poznat kao ‘Dhaniya’ na tržištu se javlja u obliku sjemenki ili praha, a obje vrste se koriste u kuhinjama na jugu i sjeveru Indije. Sjeme se često koristi kao začin, sa ili bez prženja. To je biljka sa slatkom aromom i veoma je važan začin u svakom indijskom domaćinstvu. Koristi se u indijskim jelima Dal(sušene mahunarke), Rasam i Sambar. Svježe lišće korijandera obično se koristi kao dekoracija na gotovim jelima. Porijeklom sa Mediterana, korijander se proizvodi u Indiji, ali i u mnogim drugim zemljama svijeta. Ulje se koristi u jelima od kobasica i drugih mesnih proizvoda.

Kim

Kim ili kumin, u Indiji poznat kao ‘jeera’, može se kupiti u obliku sjemenki ili praha. Sjemenke su gorkaste i aromatične, a u indijskoj kuhinji se koristi kao začin koji se dodaje u curry, hljeb, kolače i sir. Također se upotrebljava u mnogim domaćim jelima Srednje i Južne Amerike. Gotovo sva indijska kuhana jela podrazumijevaju ovaj začin, naravno, u manjim količinama, a uglavnom se ove sjemenke ranije proprže kako bi se ublažio njihov gorak okus.

Gorušica

Sjemenke gorušice mogu biti sitne i crne, blijedo žute, bijele ili smeđe kuglice koje ispuštaju puni okus kada se prže na žaru. Nakon što se zagriju, bobice puknu, rascvjetaju se i ispuste svoj bogat okus. Oni se koriste u južnoj indijskoj kuhinji kao dio Tadka (metoda koja podrazumijeva kuhanje cijelih sjemenki u ulju da bi se pojačao okus). Žuto bijela gorušica je porijeklom iz južne Evrope, smeđa potiče iz Kine, pa je uvedena u sjevernu Indiju. Crne sjemenke gorušice dolaze iz južnog Mediterana, ali se uzgajaju u cijelom svijetu. Prah se koristi u majonezi, a osušeni listovi ove biljke se upotrebljavaju kao poboljšivači okusa u mnogim receptima.

Curry

Curry lišće (svježe ili suho) koristi se kao začin koji daje miris i okus jelima i uzgaja se u cijeloj južnoj Indiji. Curry se često koristi kao umak u mnogim indijskim receptima, a upotrebljava se i za mariniranje tandoori i tikka kebaba. Curry stablo nije korisno samo zbog svog lišća, već i zbog kore i korijena koji se koriste za tonik.

Cimet

Cimet nastaje iz tvrde kore stabla koje je porijeklom iz Indije. Ono što je poznato kao “pravi cimet” ili Šri Lanka cimet je sušena unutarnja kora. Raste u grmlju i nakon dvije godine rasta se ubire. Štapići cimeta se koriste u indijskoj kuhinji za pripremu jela pulao (pilav), biryanis i curry. Čips ili ‘quills’ je strugana, unutarnja kora cimeta koja se suši na suncu, a zatim u hladu.

Crni kardamom

Crni kardamom je poznati začin koji se koristi u mnogim indijskim jelima. To je sušeno, zrelo voće kardamom biljke, koja se često naziva “kraljicom začina” zbog svog ugodnog mirisa i okusa. Za razliku od zelenog kardamona, crni se koristi u pripremi dala, karija, biryana i drugih indijskih vrsta jela. Kardamom ulje je također veoma cijenjeno i osim što se često koristi kao sastojak jela, ovo ulje je prisutno i u indijskim pićima.

Čili

Crveni čili u prahu ili crvena paprika daje zaista poseban okus indijskim jelima i poznat je kao „kralj svih začina”. Chili je osušeno zrelo voće Capsicuma, smatra se da je porijeklom iz Južne Amerike, te da su ovaj začin Indijcima prvi put predstavili Portugalci. Danas se najviše koristi u indijskim curry jelima.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*