Anis je jednogodišnja začinska biljka koja pripada porodici peršuna. Listovi i sjeme ove biljke imaju specifičan, slatkast okus koji potječe od eteričnog ulja transanetol. Smeđkasto-zeleno sjeme anisa se koristi za parfeme, ali i za pravljenje mnogih slatkiša i drugih ukusnih jela. Plodovi anisa sadrže proteine, ugljikohidrate, vitamine A i C, folnu kiselinu, te minerale kao što su kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

Ljekovitost

Svi dijelovi biljke anis su ljekoviti, a posebno plodovi koji se ubiru u jesen. Povoljnim utjecajem na izlučivanje probavnih sokova pospješuje probavu i sprječava nadutost. Djelotvoran je pri suzbijanju problema s disanjem, liječenju astme i bronhitisa, a doprinosi i uklanjanju glavobolje. Za rješavanje problema sa štucanjem preporučuje se čaj od anisa koji se priprema tako što se kašikica anisa prelije proključalom vodom, ostavi da odstoji 10 minuta i nakon toga procijedi.

U kuhinji

Anisosvo sjeme je zastupljeno u kuhinjama širom svijeta, najviše u azijskoj kuhinji. U Indiji se sjemenke anisa koriste kao dodatak začinu curry, a kineski kuhari više koriste zvijezdasti anis, nego sjemenke. Sladoledi, kolači i torte često sadrže anis kao poboljšivač okusa, a mnogim pecivima, likerima i drugim alkoholnim pićima također daje poseban i prepoznatljiv okus.