Jela nikako ne mogu biti dovoljno ukusna ako u njih ne dodate neki od, vama omiljenih začina. Zbog okusa i arome, začini kao što su anis, kardamom, cimet, kumin, šafran i kurkuma, mogu dati zaista poseban okus vašim jelima.

Anis

Anis je aromatični začin koji obogaćuje okus pecivima, tortama i kolačima. Ponekad se koristi i u slanim jelima s jajima i sirom. Dostupan je u cijelom sjemenu ili samljeven.

Kardamom

Kuhari koriste kardamom u slanim i slatkim jelima, od kolača do currija. Možete ga pronaći u mahuni ili u mljevenom obliku, iako najviše arome zadržava u mahuni.

Cimet

Cimet je začin koji možete pronaći gotovo svugdje. Kuhari ga obično koriste u pekarskim proizvodima kao što je pita od jabuka, iako ide dobro i uz jela od piletine, janjetine i riže. Dostupan je u prahu ili u obliku štapića.

Kumin

Kumin pripada porodici peršuna. Poznat po njegovoj jakoj i specifičnoj aromi, sjemenke kumina imaju topao i blag okus, a najčešće se koristi u indijskoj i meksičkoj kuhinji. Dostupan je u cijeloj sjemenki ili u prahu. Da biste poboljšali njegov okus, čuvajte ga dvije do tri minute u praznoj i suhoj posudi.

Šafran

Okus najskupljeg začina, šafrana, opisuje se kao slatkast poput meda, travnat i blago gorak. Najbolje je biti štedljiv pri korištenju šafrana, a najčešće se koristi kao začin za sir, kari i jela od morskih plodova.

Kurkuma

Kurkumu možete koristiti kao sredstvo koje će obezbijediti aromu i privlačniju boju jela. Ima žućkastu boju, pa se često umjesto šafrana koristi za bolji vizuelni dojam jela. Ovaj začin najčešće se koristi u jelima od riže.