Bamija

Osnovne karakteristike

Bamija je povrtna biljka koja pripada porodici sljezova.Plod je rebrast, šiljast i duguljast, prekriven dlačicama. U unutrašnjosti plodova se nalaze sjemenke bogate bjelančevinama i mastima, a od minerala sadrži kalij, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, željezo, bakar, kobalt, sumpor i silicijum.Vitamini A, B i C su također sadržani u plodovima ove biljke, kao i pektin, celuloza i eterična ulja.

Ljekovitost

Bamija je djelotvorna pri liječenju želučanih tegoba, a preporučuje se i kao sredstvo pri obnavljanju probavnog sistema.

Sjemenke bamije se koriste za ublažavanje grčeva u probavnom sistemu, ali i za jačanje srca.

Vlaknasti pektin koji se nalazi u bamiji smanjuje holesterol u krvi, štiti od čira na želucu i drugih probavnih poremećaja.

Folna kiselina sadržana u bamiji pospješuje normalan rast, a lutein i karotenoidi pomažu u sprječavanju staračke sljepoće izazvane odumiranjem žute pjege i mrenama na oku.

Utječe na glatkoću i zategnutost kože, doprinosi radu jetre, korisna je pri liječenju astme, a pomaže i pri hroničnoj iscrpljenosti.

U kuhinji

U ishrani se koristi sušena ili svježa bamija, iako se svježa više preporučuje.

Koristi se kada su plodovi mladi, nepotpuno zreli u čijoj se unutrašnjosti još uvijek nije formiralo krupno sjeme i gdje se nalazi sluzava mesnata materija koja daje gustoću jelima, odnosno povezuje sastojke određenog jela.

Sušenu bamiju je prije upotrebe potrebno namočiti u vodu kako bi se omekšala.

Bamija se često upotrebljava kao dodatak jelima od povrća ili mesnim specijalitetima, a može se kuhati sa patlidžanom, paradajzom i kukuruzom.

Začini koji su potrebni pri pripremanju bamije su: biber, čili paprika, slatka paprika, đumbir, bijeli i crveni luk, sok od limuna i sirće.

Sušeno sjeme bamije s može koristiti kao dodatak za kafu ili čaj.

Stariji plodovi bamije su prepoznatljivi po duguljastom izgledu, nalik dugom, zelenom feferonu, odrvenjeli, sa zrelim sjemenkama i kao takvi nisu pogodni za ishranu.

Bamija može stajati najviše dva dana u frižideru ako je neopranu stavite u plastičnu vrećicu sa probušenim rupama. Ukoliko stoji duže, izgubit će svoju boju i kvalitet.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*