Osnovne karakteristike
Bamija je povrtna biljka koja pripada porodici sljezova.Plod je rebrast, šiljast i duguljast, prekriven dlačicama. U unutrašnjosti plodova se nalaze sjemenke bogate bjelančevinama i mastima, a od minerala sadrži kalij, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, željezo, bakar, kobalt, sumpor i silicijum.Vitamini A, B i C su također sadržani u plodovima ove biljke, kao i pektin, celuloza i eterična ulja.
Ljekovitost
Bamija je djelotvorna pri liječenju želučanih tegoba, a preporučuje se i kao sredstvo pri obnavljanju probavnog sistema.
Sjemenke bamije se koriste za ublažavanje grčeva u probavnom sistemu, ali i za jačanje srca.
Vlaknasti pektin koji se nalazi u bamiji smanjuje holesterol u krvi, štiti od čira na želucu i drugih probavnih poremećaja.
Folna kiselina sadržana u bamiji pospješuje normalan rast, a lutein i karotenoidi pomažu u sprječavanju staračke sljepoće izazvane odumiranjem žute pjege i mrenama na oku.
Utječe na glatkoću i zategnutost kože, doprinosi radu jetre, korisna je pri liječenju astme, a pomaže i pri hroničnoj iscrpljenosti.
U kuhinji
U ishrani se koristi sušena ili svježa bamija, iako se svježa više preporučuje.
Koristi se kada su plodovi mladi, nepotpuno zreli u čijoj se unutrašnjosti još uvijek nije formiralo krupno sjeme i gdje se nalazi sluzava mesnata materija koja daje gustoću jelima, odnosno povezuje sastojke određenog jela.
Sušenu bamiju je prije upotrebe potrebno namočiti u vodu kako bi se omekšala.
Bamija se često upotrebljava kao dodatak jelima od povrća ili mesnim specijalitetima, a može se kuhati sa patlidžanom, paradajzom i kukuruzom.
Začini koji su potrebni pri pripremanju bamije su: biber, čili paprika, slatka paprika, đumbir, bijeli i crveni luk, sok od limuna i sirće.
Sušeno sjeme bamije s može koristiti kao dodatak za kafu ili čaj.
Stariji plodovi bamije su prepoznatljivi po duguljastom izgledu, nalik dugom, zelenom feferonu, odrvenjeli, sa zrelim sjemenkama i kao takvi nisu pogodni za ishranu.
Bamija može stajati najviše dva dana u frižideru ako je neopranu stavite u plastičnu vrećicu sa probušenim rupama. Ukoliko stoji duže, izgubit će svoju boju i kvalitet.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!