Riječ bosiljak potiče od Grčke riječi “kralj” (Basileus). Bosiljak je možda nastao u Indiji, ali se od tada proširio u mnoge Azijske i Mediteranske zemlje, te u Afriku i Srednju i Južnu Ameriku.

Vrste bosiljka

Ocimum basilicum, ponekad poznat kao Mediteranski bosiljak da ga se razlikuje od drugih sorti, posebice Tajlandskog bosiljka, poznat je po svojoj raznolikosti. Listovi variraju po raznim faktorima. Tanki su i izduženi ili zaobljeni; glatkih su oštrica ili nazubljenih; zeleni su, ljubičasti ili raznobojni. Cvijeće može biti bijele ili ljubičaste boje, a visina same biljke može varirati od 20 do 90 cm.

Ocimum xcitriodorum je mala biljka s bijelim cvjetovima, listova manjih nego kod Ocimum basilicum, sa karakterističnim mirisom kao kod limuna.

Postoji bosiljak i sa drugim mirisima, kao što su cimet i anis. Također, dostupne su i druge vrste bosiljka koje rastu u Tajlandu, Indiji i Africi.

Uzgoj bosiljka

Bosiljak je osjetljiv na mraz i niske temperature pa je obično jednogodišnja biljka na našim prostorima. Sjeme se može sijati od Februara do Aprila u zatvorenom da bi se onda biljke rasadile na otvorenom sa razmakom od 10 cm. Optimalno je da se odrasla biljka obrezuje da bi se dobila optimalna gustina.

Bosiljak dobro raste u društvu paprika, paradajza, i šparoge. Kada se posade zajedno biljke imaju tendenciju da imaju više energije, ali i štite jedna drugu od insekata.

Upotreba

List svježeg Mediteranskog bosiljka je glavna komponenta Pesto alla Genovese (zeleni pesto), a također se pojavljuje u Pesto rosso (crveni Pesto). List bosiljka također se koristi kao začin u paradajz sosu, raznim picama, Insalata Caprese, u preljevu za salatu, kao i u kuhanim jelima. Tajlandski bosiljak, koji se razlikuje od Mediteranskog bosiljka, koristi se u Tajlandskom zelenom curry-u i kao ukras.

Bosiljak se također koristi u desertima a sjeme bosiljka koristi se u pojedinim Tajlandskim jelima.

Čuvanje

Svježe listove bosiljka možete omotati vlažnim kuhinjskim papirom, staviti u plastičnu vrećicu i držati u frižideru do najviše dva dana. Također svježe listove možete konzervirati u maslinovom ulju ili octu da bi duže stajalo.

Da bi ste bosiljak zamrznuli, pomiješajte listove sa malo vode i stavite u posudu za led te nakon što se zamrznu, kockice prebacite u plastične vrećice i držite u zamrzivaču.

Ako odlučite listove osušiti, čuvajte iste na suhome i prozračnom mjestu, zaštićenom od sunca.