Stablo brazilskog oraha raste u šumskim područjima Brazila, Bolivije i Perua. To je jedno od najdugovječnijih i najviših stabala koje raste u tropskim, kisnim šumama. Smatra se da mu je životni vijek od petsto do sedamsto godina.
Svako zrelo stablo daje do tristo plodova u jednoj sezoni, a plod je zapravo veliko voće sa ljuskom, slično kokosu kojem je potrebno oko četrnaest mjeseci da sazrije nakon oprašivanja. Njegova težina može dosegnuti i 2.5 kilograma.
U unutrašnjosti svakog ploda se nalazi 10-25 sjemenki raspoređenih u dijelove poput narandže.

Zdravstvene prednosti

Brazilski orah je visokokaloričan, bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa ne čudi da je osnova u ishrani amazonaca.

100 gr tog oraha obezbjeđuje oko 656 kalorija, što proizilazi iz masti koje u sebi sadrže, a odličan je izvor mononezasićenih masnih kiselina kao što su palmitoleinska i oleinska kiselina koja pomaže da se smanji loši, a poveća dobri holesterol u krvi.

Također je dobar izvor vitamina E koji potreban za održavanje integriteta ćelijske membrane i kože, štiteći je od štetnih slobodnih radikala.

Brazilski orah sadrži i visoku količinu selena koji je važan kofaktor za enzim glutation-peroksidaza. Samo 1-2 oraha dnevno obezbjeđuju dovoljno tog elementa u tragovima. Adekvatna količina selena u ishrani pomaže u sprječevanju koronarnih oboljenja, ciroze jetre i tumora.

Osim selena, brazilski orah u sebi sadrži i druge minerale kao što su bakar, magnezij, mangan, kalij, kalcij, željezo, fosfor i cink. Bakar sprječava anemiju i slabost kostiju, a mangan je važan kofaktor za antioksidacijski enzim superoksid dismutaza.

Odličan je izvor B-kompleks vitamina kao što su tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B-6 i folna kiselina. Svi zajedno, oni oni djeluju kao kofaktori enzima za vrijeme ćelijskog supstrat metabolizma u tijelu.

Odabir i čuvanje

Brazilski orah u trgovinama je dostupan sirov, sa ili bez ljuske, pržen i soljen. S obzirom na to da je bogat polinezasićenim mastima, brzo se pokvari ako je duže izložen zraku, vlažnosti i suncu.

Nekoliko mjeseci može stajati na hladnom, suhom mjestu, a najbolje ga čuvati u čvrsto zatvorenoj vrećici u frižideru.

U kuhinji

Brazilski orah se može jesti sam, a u njemu možete uživati kada je prepržen, slan ili zaslađen.

Također ga možete koristiti kao dodatak kremama, pudinzima pestu i čokoladi, a možete ga izmrviti i posuti preko voćne ili povrtne salate.

Brazilski orah je dobar dodatak i supama, kao i jelima od mesa i povrća.