Cheddar je polutvrdi kravlji sir čiji okus može biti blag, ali i izuzetno jak. Jedan je od najpoznatijih vrsta sira u svijetu, pa je i dostupan na većini svjetskih tržišta. Zbog široke rasprostranjenosti, kvalitet sira varira od jednog do drugog područja. Cheddar potječe još iz antičkog doba i prvi put je napravljen u selu Cheddar, na jugozapadu Engleske.

Mnogi potrošači ovaj sir prepoznaju po narandžastoj boji koja mu se tradicionalno dodaje. Prava boja Cheddar sira je ustvari krem ili bijela, iako je narandžasta postala sve učestalija. Okus sira varira, zavisno od toga na koji način je napravljen i koliko dugo stoji. Mladi cheddar sir je blagog okusa, dok sir koji duže sazrijeva ima jači, oštriji okus.

Sazrijevanje ovog sira može trajati najmanje tri mjeseca.Kako cheddar polahko sazrijeva, gubi se vlaga i njegova tekstura postaje suha, više se mrvi. Oštrina okusa postaje primjetna u 12. mjesecu zrelosti sira, a period sazrijevanja traje nekoliko godina.

Kao što je slučaj sa svim sirevima i ovaj se po nečemu razlikuje od drugih, a jedna od razlika je proizvodni proces, poznat kao “cheddaring”, pri kojem se sir obrađuje kako bi dobio određeni nivo vlage i jedinstvenu teksturu. “Cheddaring” proces je poseban i uveliko utječe na krajnji izgled i okus sira.

Cheddar sir se može koristiti pri pripremi raznovrsnih jela od mesa, tjestenine ili raznovrsnog povrća, a svaka kombinacija je pravi ugođaj za nepce.