Curry u prahu je začin koji se uveliko koristi u Indijskoj kuhinji, odakle i potječe. Autentični indijski curry u prahu melje se svjež svaki dan i jedna vrsta se može razlikovati mnogo od druge, zavisno od regije u kojoj se priprema i koristi.

Curry u prahu je zapravo mješavina oko 20 začina, bilja i sjemenki. Ipak, sastojci koji se najviše koriste su kardamon, cimet, korijander, kim, sjeme komorača, piskavica, muškatni oraščić, crveni i crni biber, mak, sjeme susama, šafran, tamarinda i kurkuma, začin koji jelima od currya daje karakterističnu žutu boju.

Komercijalni curry u prahu koji malo liči na svježe mješavine iz Indije, javlja se u dva osnovna oblika, standardni i madras, koji je ljući.

Ljekovitost

Osim kao sastojak jela, curry se u Indiji tradicionalno koristio kao sredstvo za poboljšanje probave, jer utiče na otpuštanje probavnih sokova i na rješavanje drugih probavnih problema.

Zbog antioksidacijskih karakteristika nekih sastojaka currya, djeluje preventivno na organizam od mnogih vanjskih oštećenja.

Smanjuje upalu, otklanja probleme s kožom, ublažava grčeve crijeva , a nerijetko se koristi i kao sredstvo za liječenje različitih tjelesnih rana.

Zbog širokog spektra začina koji se nalaze u curryu i njihove obogaćenosti vitaminima i mineralima, curry je povoljan za cjelokupno zdravlje čovjeka.

U kuhinji

Curry u prahu se može koristiti kao dodatak mnogim jelima , kojima daje poseban okus. Može se koristiti kao dodatak preljevima za salate, različitim jelima od povrća ali i mnogim umacima.

Currry možete pomiješati sa iscijeđenim sokom od limuna i majonezom, pa poslužiti kao odličan sos za neko jelo od piletine.

Dodavanjem luka i peršuna u curry, možete dati poseban okus i riži, krompiru ili nekim drugim namirnicama koje volite da pripremate u vašoj kuhinji, a želite da im obezbijedite poseban okus.

Obzirom da curry u prahu vrlo brzo gubi jačinu svog okusa, trebao bi se držati u čvrsto zatvorenoj posudi gdje može stajati do 2 mjeseca.