Cvekla je vrsta povrća specifične crvene boje koje se ubraja u jedno od najljekovitijih, a prisutna je skoro u svakom domaćinstvu. Sadrži mnogo vitamina, minerala, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Cvekla ima ljekovit učinak najviše zbog betanina i betaina koje sadrži u sebi, a koji regulišu krvni pritisak, održavaju krvne ćelije, potiču rad jetre i smanjuju postotak holesterola u organizmu.

– Cvekla je posebno bogata vitaminima B1, B2, B12 i vitaminom C, a mnoga istraživanja su dokazala da djeluje i antikancerogeno;

– Zbog svoje obogaćenosti željezom, cvekla liječi anemiju kod mladih osoba, a dobro djeluje i na rad crijeva zbog celuloze i pektina koje sadrži u sebi;

– Konzumiranjem cvekle poboljšavaju se pamćenje i koncentracija, ublažavaju predmenstrualni bolovi, kao i tegobe koje donosi menopauza;

– Pospješuje rad želuca i žuči;

– Cvekla čisti organizam od raznih otrova, a pomaže i pri održavanju vitke linije;

– Preporučuje se osoboma koje ne konzumiraju mesnate proizvode, jer cvekla u sebi sadrži kobalt koji utiče na stvaranje vitamina B12, a koji je prisutan jedino u životinjskom mesu;

– Sprječava i prijevremeno starenje, a pomaže i pri održavanju zdravlja kostiju i zuba.
Cvekla je najučinkovitija ako se konzumira sirova, naribana i uz malo soka od limuna.

Svakodnevnim unosom, barem jedne čaše soka od cvekle obogatit ćete vaš organizam mnogim vitaminima i mineralima, te tako omogućiti povoljno djelovanje na vaš metabolizam.