Čili je sastojak koji hrani daje ljut, ali poseban okus, ne ostavljajući nikog ravnodušnim. Kada jedemo čili, naše tijelo oslobađa endorfine, a njegov ljuti okus dolazi iz membrane, bijelog dijela oko sjemena. Dobra vijest za osobe koje žele da smršaju je da, dodavanjem čilija u hranu mogu smanjiti apetit.

Top deset savjeta

1) Sa, do sedam puta više vitamina C od narandže, čili papričice mogu pomoći u borbi protiv zagušenja sinusa, što ih čini savršeno zdravom hranom tokom prehlade.

2) Čuvajte svježe ljute papričice u frižideru u papirnoj kesi do dvije sedmice. Uvijek ih prij eupotrebe ostavite da malo odstoje na sobnoj temperaturi, jer hladnoća ublažava okus.

3) Kada želite da se oporavite od ljutog okusa papričica pokušajte s mlijekom ili jogurtom, nikako s vodom, jer će učiniti samo gore.

4) Začinite jednostavni preljev tako što ćete pomiješati isjeckani svježi čili sa maslinovim uljem, octom i sokom limete.

5) Crveni čili može pomoći stimulisanje probave, ublažavanje bolova u stomaku i smanjenju vjetrova i nadutosti.

6) Osušite ih ako želite da ih koristite u svako doba godine. Provucite uže kroz stabljike, objesite i čuvajte na suhom, dobro ventiliranom prostoru tri sedmice.

7) Pokušavate da izgubite suvišne kilograme? Konzumiranje čilija sa hranom bogatom ugljikohidratima može se stvoriti proces u kojem se hrana automatski pretvara u toplotu i zapali se, umjesto da se pohrani.

8) Da biste utvrdili koliko je čili ljut, provjerite samo ispod stabljike, vrh je obično najblaži dio.

9) Chilli je zdrav za srce, jer pomaže smanjenje rizika od formiranja krvnih ugrušaka.

10)Počnite jutro stavljanjem malo čilija na jaja, umjesto soli i bibera.