Osnovne karakteristike

Đumbir je aromatična biljka svijetložute boje koja je kao začin najviše zastupljena u azijskoj kuhinji, a prepoznat ćete je po kvrgavom izgledu i ugodnom mirisu. Od vitamina, najviše sadrži vitamin C, te vitamine B skupine. U većim količinama sadrži i minerale kao što su magnezij, kalij, bakar i mangan. Đumbir se koristi u zrelom ili mladom obliku. Zreli đumbir je više suh, ima jaču ljusku i zastupljeniji je na tržištu od mladog koji je sočniji, mesnatiji i sa blažim okusom. U trgovinama se može pronaći još i kandirani, sušeni, kiseli i đumbir u prahu.

Ljekovitost

Veoma je djelotvoran pri uklanjanju želučanih tegoba, pa ćete dodavanjem đumbira kao začina vašim jelima poboljšati probavu, spriječiti čir na želucu i ako ste skloni konzumiranju alkohola, umanjit ćete oštećenja koja izaziva ovo piće u organizmu. I đumbir je jedna od namirnica u nizu koja jača imunitet i štiti organizam od štenog djelovanja virusa. Smanjuje nadutost, pojačava apetit, pospješuje rad crijeva i pomaže pri jutarnjim mučninama.

Ukoliko želite pročistiti pluća, ublažiti kašalj ili astmu, pomiješajte đumbirov sok sa medom i doprinijet ćete rješenju ovih problema. Ne preporučuje se trudnicama i osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi.

U kuhinji

Da bi se mogao koristiti u ishrani, đumbir prije svega treba oguliti, pa potom sjeckati, ribati i sl. Ukoliko želite da vaše jelo ima jači okus, dodajte đumbir u završnoj fazi kuhanja jela, a blaži miris i okus ćete postići ako na samom početku kuhanja stavite đumbir.

Đumbir se može iskoristiti kao začin pirjanom povrću, supama, dodatak filu za pečene jabuke, a u kombinaciji sa susamom i kao dekorativno sredstvo za rižu.

Napravit ćete odličan sok ako pomiješate svjež, nariban đumbir sa sokom od limuna i medom, a ukoliko ne preferirate limun, pomiješajte đumbir i med s vodom.

Pri kupovini đumbira, uvijek se odlučite za onaj sa glatkom površinom, jer ćete na ovaj način znati da je svjež i upotrebljiv.

Svježi, neoguljeni đumbir se u frižideru može čuvati do 3 sedmice, a u zamrzivaču do 6 mjeseci. Sušeni đumbir treba čuvati u čvrsto zatvorenim, staklenim posudama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Možete ga također čuvati i u frižideru, te mu produžiti rok trajanja na godinu dana.