Estragon je ukusna, zelena biljka s dugim, tankim listovima, najčešće korištena u francuskoj kuhinji. Odličan u kombinaciji sa piletinom, jajima i ribom, estragon može poboljšati i okus različitim uljima i octu. Suhi estragon ima jaču aromu od svježeg, pa biste trebali biti oprezni pri određivanju njegove količine u jelima.

Francuski estragon je aromatičniji i ukusniji od ruskog, ali pri upotrebi budite oprezni. Prstohvat tog začina je dovoljan, jer bi veća količina mogla pokvariti vaše jelo, dominirajući nad okusima drugih sastojaka.

U kontinentalnoj kuhinji uglavnom s ekoristi da ublaži hladnoću drugog bilja u salatama, a lišće je zbog njegovog mirisa i okusa odlično za marinade.

Da biste napravili ocat od estragona, potrebno je da svježe ubrano lišće osušite i stavite u teglu.

Nakon što napunite teglu lišćem, dodajte ocat i ostavite da odstoji nekoliko sati, a nakon toga procijedite tečnost.

Estragon ocat je jedini sastojak koji daje najbolju aromu tantare sosu, ali se nikada ne smije stavljati u supe, jer mu je okus jak i gorak. Francuski kuhari uglavnom miješaju senf sa octom estragona.

Ruski estragon se u pojedinim zemljama koristi za podsticanje apetita, a njegov korijen za liječenje zubobolje.