Grejp

Grejp je citrusno, subtropsko voće kiselo-gorkog okusa koje se može iskoristiti na razne načine. Veličine je od 10-15 cm, a zahtijeva toplu klimu i veliku vlažnost. Aroma grejpa je jača kod bijelog, a manje jaka kod crvenog i rozog grejpa.

Ova vrsta voća koja potiče sa Barbadosa je veoma bogata vitaminima A i C, a sadrži i manju količinu minerala kao što su kalij, fosfor i kalcij. Zbog vitamina C kojeg sadrži u sebi, grejp povoljno djeluje pri prehladi i gripi, a također jača slabe desni, arterije i kapilare.

Konzumiranjem grejpa možete doprinijeti jačanju imuniteta i spriječiti mnoge infekcije. Posebno je povoljan za djecu i mlade u razvoju zbog folne kiselne koju sadrži u sebi, a koja je neophodna za razvoj i rast ćelija.

Kuhanjem čaja od kore grejpa doprinijet ćete uspostavi cirkulacije krvi do oštećenih tkiva, pa je ovo najbolji lijek pri promrzlosti tijela.

Grejp djeluje ljekovito ukoliko imate i tegobe s venama.

Iako ima mnoga ljekovita svojstva, pretjerana konzumacija grejpa može loše uticati na osobe sa želučanim tegobama, te kod osjetljivih osoba prouzročiti plinove u probavnom sistemu. Ne preporučuje se istovremeno konzumiranje grejpa i gaziranih napitaka.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*