Osnovne karakteristike

Kadulja ili žalfija je višegodišnja biljka drvenastih, odnosno zeljastih stabljiki, duguljastih ovalnih listova i tamnoljubičastih cvjetova. Porijeklom je iz zemalja okruženih Mediteranskim morem i na tim područjima se konzumira već hiljadama godina. U sebi sadrži kalij, kalcij, natrij i eterično ulje bogato sastojcima kao što su cineol i kamfor.

Ljekovitost

Godinama se kadulja koristi kao alternativno sredstvo za liječenje mnogih oboljenja, pa se upotrebljava protiv glavobolje, kao sredstvo za snižavanje tjelesne temperature, za suzbijanje upale mokraćnih kanala i rješavanje mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Ruzmarinska kiselina koja se nalazi u kadulji djeluje kao antioksidans. Lišće i stabljike kadulje također sadrže antioksidanse, uključujući i superoksid dismutazu i peroksidazu.

Povećan unos kadulje kao začina u hrani preporučuje se osobama sa upalnim problemima kao što je reumatoidni artritis, kao i bronhijalna astma i ateroskleroza.

Sposobnost kadulje da zaštiti ulja od oksidacije motivisala je neke kompanije da urade eksperiment sa kaduljom kao prirodnim antioksidacijskim dodatkom za kuhinjsko ulje, što može produžiti rok trajanja i pomoći da se izbjegne užeglost.

Neka istraživanja su pokazala da kadulja utječe na pamćenje, ali i poboljšanje mnogih drugih funkcija mozga.

Čaj od kadulje doprinosi smanjenju upale usne šupljine i ždrijela, poboljšava rad želuca i crijeva, dok eterično ulje ove biljke umanjuje grčeve i djeluje protiv proljeva.

U kuhinji

Uvijek se više preporučuje svježa nego osušena kadulja, obzirom da je okus svježe kadulje znatno jači i bolji u odnosu na druge vrste. Svježi listovi kadulje imaju jaku zelenu boju i ne bi smjeli imati mrlje, niti bilo koja druga oštećenja, ukoliko želite da je pripremate u kuhinji.

Kada želite da kadulju iskoristite pri kuhanju nekog jela, najbolje je da je dodate pri samom kraju kuhanja, te na taj način zadržite njen miris u potpunosti.

Kadulju možete iskoristiti kao začin za paradajz sos, ali i poboljšati okus pizze ukoliko je pospete po površini ovog jela.

Ukoliko listove kadulje kombinujete sa paprikama, krastavcima, lukom i jogurtom, dobićete izuzetno ukusnu i osvježavajuću salatu.

Kada pripremate piletinu ili ribu u pergament papiru, stavite listove svježe kadulje unutra, pa će hrana imati bolji okus i privlačniji miris.

Svježa kadulja može stajati nekoliko dana ukoliko je umotate u papirni ubrus, ubacite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider.

Sušena kadulja može stajati do 6 mjeseci ukoliko je stavite u staklenu posudu i čuvate na hladnom i tamnom mjestu.