Riječ kardamon (cardamon) potiče od latinske riječi “cardamomum”. Kardamon je jedan od drevnih začina koji porijeklo vuče sa juga Indije gdje raste u šumama kao divlja biljka. Kardamon pripada porodici đumbira.

Vrste kardamona

Postoje dvije vrste kardamona: Elettaria (zeleni kardamon) i Amomum (crni ili smeđi kardamon)

Uzgoj

Kardamon dostiže visinu do 2.5 m. Lišće mu je tamno i veličine od 30 do 60 cm. Raste u tropskim krajevima, šumama ili se uzgaja na plantažama. Prilikom sadnje bitno je da mjesto ima puno hlada a razmak između sjemenki mora biti 3 m. Branje se odvija u novembru i decembru, prije sazrijevanja. Nepal je najveći svjetski proizvođač kardamona dok je Gvatamala najveći izvoznik.

Upotreba

Kardamon je standardan sastojak i Indijskoj kuhinji. S obzirom na količinu proizvedenu a i korištenu kardamon je jedan od najskuljih začina. Najčešće je dodatak jelima s rižom. Može biti i ukras mnogim jelima a i jedan je od sastojaka pri pravljenju pića kao sto je Gin. Koristi se još u pripremi voćnih jela i kolača.

Ljekovita svojstva

Kardamon ima i ljekovita svojstva. Zeleni kardamon se obično koristi kod infekcije zuba i desni. Koristi se pri razbijanju bubrežnog i žučnog kamenca a navodno se koristi i kao protuotrov prilikom ujeda zmija ili škorpija.

Čuvanje

Kardamon možete čuvati u frižideru ili nekom drugom hladnom mjestu.