Pravi kavijar se zapravo sastoji od jajašca jesetre, ribe koja se nalazi u različitim dijelovima svijeta, ali najviše je ima u Kaspijskom moru, na čijim se obalama nalazi i Rusija, zemlja u kojoj možete pronaći najkvalitetniji i najskuplji kavijar na svijetu. Osim ruskog, dostupan je i kineski i američki kavijar, ali nema isti kvalitet i okus kao onaj koji dolazi iz Kaspijskog mora.

3 osnovna tipa kavijara

Tri najpopularnija tipa kavijara dolaze od od tri različite jesetre, zbog toga postoji sistem ocjenjivanja pri kupovini ovih skupocjenih jajašca. Svaki ima svoj jedinstveni kvalitet, ali ipak sve zavisi od toga koji okus preferirate.

Beluga kavijar

Beluga je najskuplji, ali i najveći. Beluga jesetra može težiti i do jedne tone i proizvodi najveća jaja koja se javljaju u sivoj ili crnoj boji. Beluga kavijar je najrjeđi od tri osnovne vrste, zbog čega mu je i cijena veća u odnosu na ostale.

Osetra

Jaja osetre se javljaju u bojama od žuto sive, preko tamno smeđe, do zlatne, vrste poznate kao kraljevski kavijar. Osetra kavijar ima jači  miris od  beluge, jer ova vrsta jestre pliva u dubljim i hladnijim vodama koje obezbjeđuju različitu hranu.

Sevruga

Sevruga je najmanja vrsta,  sa najjačom ribljom aromom. Nije skupa kao prethodne dvije, više je dostupna i javlja se u sivoj ili crnoj boji.

Druge vrste kavijara

Jajašca drugih vrsta riba kao što je losos ili bjelica također nazivaju kavijarom, a mogu se često vidjeti u sushi barovima i supermarketima. Jeftinija su u odnosu na jajašca jesetre iz Kaspijskog mora i iako mogu izgledati kao da su prava, miris i okus im nije isti.

Procesuiranje i rok trajanja kavijara

Kavijar se procesuira tako što se jajašca cijede i raspoređuju po veličini i boji. Malo soli se dodaje kako bi se spriječilo smrzavanje jaja, zatim se jajašca pakuju u posude od 2 kg i izvoze.

Uvoznici prepakiraju kavijar u manje konzerve ili tegle koje možete pronaći u trgovinama.

Beluga kavijar uvijek dolazi u plavim, oestra u žutim, a sevruga u crvenim konzervama

Kavijar je veoma kvarljiv i kada se se uveze i prepakira, rok trajanja je 3 do 4 sedmice. Kada se otvori, može stajati oko 3 dana  ako se čuva u frižideru.